:: Η πύλη των ορεινών προορισμών στην Ελλάδα ::
Language ELEN

Προορισμοί » Ζαγόρι » Φαγητό

Το Ζαγόρι φημίζεται για τη σημαντική παραδοσιακή, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Εδώ η τοπική κουζίνα φημίζεται για λιχουδιές όπως οι κρεατόσουπες, οι περίφημες ζαγορίσιες πίτες, τα χόρτα, τα ψητά και μαγειρευτά εδέσματα και τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί φέτα, γιαούρτι, ξινόγαλο, γκύζα και φρέσκο βούτυρο. Μην ξεχάσετε φυσικά να δοκιμάσετε την ανεπανάληπτη αλευρόπιτα! Στο Ζαγόρι παρασκευάζονται επίσης σπιτικά γλυκά, σιροπιαστά και του κουταλιού, μαρμελάδες και μέλι από βουνίσια αγριολούλουδα. Τα βότανα του βουνού τέλος έρχονται να προστεθούν στο γαστρονομικό παράδεισο της περιοχής.

Η περιοχή προσφέρει μια θαυμαστή ποικιλία οίνων και γι' αυτό δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τις ντόπιες κάβες για να δοκιμάσετε ηπειρώτικα κρασιά, όπως αυτά των οινοποιείων Κατώγι και Στροφιλιά, Μοναστήρι Ζίτσα του Λευτέρη Γκλίναβου και ΕΑΣ Ιωαννίνων.

Παραδοσιακά εστιατόρια και ταβέρνες:

  • «Ιωαννίδης» στο Μεγάλο Πάπιγκο, ακριβώς δίπλα από την εκκλησία, με καταπληκτική θέα, σπιτικό φαγητό και απλόχερη φιλοξενία.
  • «Ο Δίας» στο Μικρό Πάπιγκο, ένας παραδοσιακός ξενώνας όπου μπορεί κανείς να γευτεί νόστιμα πιάτα μαγειρευτά και φούρνου, σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο με πέτρα και τζάκι.
  • «Η χαράδρα του Βίκου» στο Μονοδένδρι όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ψητά και παραδοσιακές πίτες και γλυκά του κουταλιού για επιδόρπιο.
  • «Η πίτα της Κικίτσας» στο Μονοδένδρι.
  • «Ο κήπος της Ντόβρας» στους Ασπραγγέλους για καλό κρέας στη γάστρα και ντόπιες συνταγές.
  • «Η Στέρνα» στο Καπέσοβο με τα απίστευτα γλυκά.
  • «Αρχοντικό Αρίστης» στην Αρίστη, όπου μπορεί κανείς είτε να απολαύσει μια καταπληκτική κουζίνα με τοπικά πιάτα.
Copyright © HellenicMountains.gr - All rights reserved